Čo ste o alergii možno nevedeli ...

18.03.2014 12:18
  Viete, že alergik na ryby môže mať po olíznutí poštovej známky alergickú reakciu? Lepidlo na známky je totiž vyrábané z rybích kostí! A vedeli ste, že ak ste napríklad alergický na orechy, môžete alergicky zareagovať, ak sa bozkávate s človekom, ktorý krátko pred tým jedol orechy? Alergia nás má stále čím prekvapiť.

Alergia sa s vami môže hrať doslova na skrývačku: keď si už myslíte, že ste sa jej zbavili, objaví sa znova. Keď si myslíte, že máte alergiu „na celú továreň“, zrazu zistíte, že v skutočnosti je vinníkom prací prostriedok, ktorý používate.Dôkaz príčin alergie často predstavuje dobrodružnú detektívku. Podozrenie sa často nepotvrdí a vy musíte po vinníkovi pátrať ďalej. V priebehu ochorenia môžu nastať neočakávané zvraty – keď si už myslíte, že máte vinníka v rukách, zistíte, že má ešte pomocníka. A spolupáchateľ sa tiež musí nájsť. Aj preto diagnostika alergie trvá niekedy príliš dlho.Alergiou trpí každý piaty človek, alebo sa počas života u neho alergická reakcia objavila.

Vedeli ste napríklad, že:

* Pokiaľ máte alergiu na mäkkýše a kôrovce (raky, kraby, ustrice, mušle), veľmi často sa táto alergia prejavuje skrížene, niekedy aj na vzdialené druhy, napríklad naše bytové roztoče. Tak sa môže stať, že človek s alergickou nádchou precitlivený na roztoče zažije prudkú alergickú reakciu už pri prvej konzumácii kôrovcov.

* Ak ste alergický na niektorý druh ovocia alebo zeleniny, k reakcii na ne môže dôjsť aj vdýchnutím, resp. dotykom (pozor na šúchanie očí) pri lúpaní, krájaní, strúhaní, lisovaní. Prejavy môžu byť až dramatické, môžete dostať astmatický záchvat či anafylaktický šok.

* Ste alergický na vajce či vaječný bielok? Neznášanlivosť zvieracích bielkovín zvyčajne ustupuje s vekom. Môžete preto opatrne z času na čas po porade s lekárom skúsiť podať potravinu, ktorá alergiu vyvolala. Rovnako sa vekom zvyšuje znášanlivosť bielkovín kravského mlieka, a niektoré deti po dvoch až štyroch rokoch môžu predtým zakázané mlieko piť.

* Ak má dieťa alergiu na mlieko, podávanie sójového mlieka alebo iného živočíšneho mlieka (kozie, ovčie) nie je dobrým riešením – je veľmi pravdepodobné, že dieťa časom začne alergicky reagovať aj na ne.

* Ak má dieťa alergiu na kravské mlieko, nepomôže jeho prevarenie, pretože bielkoviny s vysoko alergizujúcou schopnosťou sú odolné voči teplu. Rovnako nie sú vhodné jogurty, pretože v nich býva niekoľkonásobne viac bielkovín než v mlieku.

* Ťažké celkové alergie takmer z polovice vyvolávajú potraviny! Mnoho reakcií však nie je vyvolaných pravou alergiou, ale tzv. pseudoalergiou (nepravá alergia). Stáva sa to v prípadoch, ak zjete potraviny, ktoré obsahujú veľa histamínu, čiže látky, ktorá sa pri alergickej reakcii uvoľňuje do tkanív a vyvoláva alergické reakcie. Veľa jej obsahuje napríklad tuniak, makrela, jahody, víno, alkohol, čokoláda či prídavné látky v potravinách, tzv. éčka (stabilizátory, konzervačné prísady). Po ich zjedení teda môžete mať alergickú reakciu, ako napr. žihľavku, hoci na tieto potraviny alergický nie ste.

* Mačky vyvolávajú alergiu zo všetkých domácich zvierat najčastejšie. Hlavným zdrojom alergénov ale nie je ich srsť, ale kožný maz, ktorý si mačka roznáša olizovaním do srsti. Viac mazu majú kocúry, kastrácia pomáha znížiť ich produkciu.

* Alergia na vtáky je väčšinou nepriama – nejde o alergiu na perie, ale na roztoče, ktoré žijú v perí vtákov alebo ich hniezdach.

* Ak ste alergický na plesne, pozor aj na kvetináče! Keď je v nich zemina pokrytá belasou vrstvou, je to pleseň! Nevhodné sú v tomto prípade aj tapety, pod ktorými môžu rásť plesne.

* Ste alergický na roztoče? Presťahujte sa do nadmorskej výšky 1200 nad morom, tu sa už oba druhy roztočov nevyskytujú, pretože suchá a chladná horská klíma im nevyhovuje.

* Má vaše dieťa ekzém? Pozor, je alarmujúcim signálom ku sklonu k alergii, často začína alergický pochod, pri ktorom sa po ekzéme môže vyvinúť astma a alergická nádcha, a často vzniká aj viacnásobná alergia. Spúšťacou príčinou ekzému býva najčastejšie kravské mlieko a jeho bielkoviny, vaječné bielko, neskôr i ďalšie potraviny.

 

—————

Späť